01 - Ελλάδα

Mαραθώνιο Eurogroup: Μένει το ΔΝΤ – Πιθανή ελάφρυνση το 2018

By  | 

Μαραθώνια ήταν και η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκεσε σχεδόν 11 ώρες…

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «πλήρη συμφωνία», στη συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα εκταμιευθεί η δόση των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά σε υποδόσεις. Ομως, όπως διευκρίνισε αμέσως μετά ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί προαπαιτούμενα για να παίρνει τα χρήματα. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Αυτά είναι καλά νέα, η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή δουλειά», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι οι Θεσμοί θα κάνουν έναν τελικό έλεγχο για να δουν αν ικανοποιούνται 100% οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις. «Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη και θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης», πρόσθεσε.

Αναλυτικά:

«Το κύριο ζήτημα ήταν αυτό της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας κ αυτό ήταν καλοδεχούμενο. Σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία. Υπάρχει ο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης. ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια

Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο.Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά γιας να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον υπάρχει επιπλέον μηχανισμός για μακροπρόθεσμα μέτρα. Το βραχυπρόθεσμο είναι διαχείριση χρέους, άρα για θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ων κινδύνων των επιτοκίων. Θα υπάρχει και ένα waver. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Το μεσοπρόθεσμο: Θα τα ξαναδούμε στα μέσα το 2018. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά.
Επιπλέον μιλήσαμε για το εξής. Αν θυμάστε στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουμε ένα κομμάτι των κερδών στην Ελλάδα. Το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017 και εμείς θα επανακινήσουμε αυτή τη διαδικασία. Τρίτο στοιχείο σε αυτό το πακέτο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων και εμείς θα δούμε τα δάνεια προς την Ελλάδα και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους πόρους προς τον ESM. Υπάρχουν 20 δις. Ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα.

Πέραν τούτου θα δούμε και για τους μελλοντικούς κινδύνους και ένα κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος. Το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών.

Κατόπιν τούτων το σημείο κλειδί είναι αν θα είναι το ΔΝΤ μαζί μας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το Ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το Ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε.
Είναι σημεία κλειδιά που πρέπει να αξιολογηθούν από το Ταμείο. Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη θα ήταν πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους συνεργάτες του γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».

Ρέγκλινγκ: Με προαπαιτούμενα οι υποδόσεις

Δέσμη προαπαιτούμενων θα πρέπει να εκπληρώνει η Ελλάδα κάθε φορά, προκειμένου να πάρει μία από τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους. Η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους και θα μπορεί να εκταμιευθεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

«Η επόμενη θα εκταμιευθεί μετά από το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», συμπλήρωσε.

«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

03:02 Μισέλ Σαπέν: Επετεύχθη συμφωνία
«Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λίγα λεπτά μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας, που καλύπτει βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το Μαραθώνιο Eurogroup – «Ναι» στα 10,3 δισ., αλλά σε υποδόσεις [ΟΛΟ το χρονικό]

Mαραθώνιο Eurogroup: Μένει το ΔΝΤ - Πιθανή ελάφρυνση το 2018

Μαραθώνια ήταν και η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκεσε σχεδόν 11 ώρες…

loading...