Home > TOP STORY > ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Σόιμπλε «απασφαλίζει» και εκβιάζει την Ελλάδα: Ή μέτρα ή αλλιώς Grexit

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Σόιμπλε «απασφαλίζει» και εκβιάζει την Ελλάδα: Ή μέτρα ή αλλιώς Grexit

Κυνικός και με σαφές σχέδιο να συνεχιστεί η μονοκρατορία της Γερμανίας στους κόλπους της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σηκώνει επιδεικτικά το δάχτυλο σε 11 εκατ. Έλληνες πολίτες και τους εκβιάζει με τον πλέον ωμό τρόπο λέγοντάς τους: ή δέχεστε τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ ή αλλιώς οδηγείστε σε Grexit.

 

Σε άκρως προκλητικό τόνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά χθες, Τρίτη (06/12/2016): «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι –το παραδέχομαι– μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη».

Και πρόσθεσε ότι «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Επί της ουσίας, η σκληρή γραμμή Σόιμπλε υπαγορεύεται στην παρούσα χρονική στιγμή από το ότι η Γερμανία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών, με την πλειονότητα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών του κόμματος Μέρκελ να θέλουν οπωσδήποτε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται αρνητικοί σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας.

Όσο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης; Ο κ. Σόιμπλε είπε, απλά, ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Εκνευρισμός και προβληματισμός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το κλίμα στο Eurogroup των Βρυξελλών ήταν κάτι παραπάνω από αρνητικό για την Ελλάδα, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος επέκρινε επωνύμως τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, επειδή υιοθέτησε απαρέγκλιτα τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέχεται πλέον και θα συνεχίσει να δέχεται ολοένα και πιο ασφυκτική πίεση από τους δανειστές και ήδη το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ανέδειξε τις σημαντικές αποκλίσεις, κυρίως με το ΔΝΤ, αλλά και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που υπάρχουν στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και στις προτάσεις για τις εργασιακές αλλαγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαίωσε ότι βούληση της Αθήνας είναι να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Και επέρριψε ευθύνες στο Ταμείο για τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τον κ. Χουλιαράκη, για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 (ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ) υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις:

• Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, τότε «δεν αναμένουμε νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια».

• Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνεχίζουν να εντοπίζουν κενό της τάξεως του 0,2-0,4% του ΑΕΠ ή 360-720 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο συνεχίζονται για να καλυφθεί η διαφορά.

• Το ΔΝΤ θεωρεί ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Εκτιμά πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και εφόσον δεν αλλάξει ο στόχος, τότε απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ (2% του ΑΕΠ για να κλείσει το κενό και 0,5% του ΑΕΠ για να εξισορροπηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων). Δηλαδή, το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2018. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, τα μόνα μέτρα που αποδέχεται αφορούν σε περικοπή συντάξεων (περίπου 1-1,2% του ΑΕΠ) και μείωση του αφορολόγητου ορίου (άλλο 1-1,2% του ΑΕΠ).

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου στο έλεος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Και, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, δεν υπάρχει κανείς να τον σταματήσει, πόσο δε μάλλον να σιγάσει τις απειλές του εναντίον της χώρας μας.

Πηγη

\/ διαβάστε περισσότερα \/

Loading...