Βρετανική φαρμακευτική εταιρεία, προϊόντα της οποίας κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, πουλούσε διαφορετικές συσκευασίες για αντιμετώπιση διαφορετικών πόνων έχοντας όμως μέσα το ίδιο αναλγητικό! Το κόλπο αποκαλύφθηκε στην Αυστραλία και η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει όλα τα φάρμακα. Τι έγινε στη χώρα μας
Διαφορετική συσκευασία, ακριβώς ίδιο φάρμακο. Στο ένα κουτί υπόσχεται ότι βάζει «τέλος στις ημικρανίες», σε άλλο υπογραμμίζει ότι «σταματά τους πόνους της περιόδου» και σε έτερο ότι δρα «κατά του επίμονου πονοκεφάλου». Και όλα αυτά τα επιτυγχάνει με τη δραστική ουσία ιβουπροφαίνη και επιπλέον κάποια διαφορετικά συστατικά εξειδικευμένα για τον κάθε πόνο. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα φάρμακα. Ωστόσο, η τακτική μάρκετινγκ της βρετανικής εταιρείας Reckitt Benckiser που παρασκευάζει το αναλγητικό Nurefen (ιβουπροφαίνη) ήταν να βάζει σε όλα τα κουτιά το ίδιο φάρμακο και απλώς να αλλάζει τη συσκευασία.
Η απάτη για το αναλγητικό που κυκλοφορούσε με τις ίδιες ενδείξεις και στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε στην Αυστραλία και το ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας απαίτησε την απόσυρση του φαρμάκου με το αιτιολογικό ότι η παρασκευάστρια εταιρεία Reckitt Benckiser «παραπλανεί τους καταναλωτές διαθέτοντας ουσιαστικά το ίδιο προϊόν για διαφορετικά είδη πόνου».
Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που κινείται δικαστικά κατά των εξειδικευμένων προϊόντων Nurofen, κάποια εκ των οποίων κυκλοφορούν στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ επίσης είναι διαθέσιμα και μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων.
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι τα προϊόντα Nurofen για την οσφυαλγία, τους πόνους περιόδου, την ημικρανία και την κεφαλαλγία τάσεως ήταν στην πραγματικότητα ολόιδια και ότι η Reckitt Benckiser «ενεπλάκη σε παραπλανητική συμπεριφορά» σηματοδοτώντας τα για διαφορετικές παθήσεις.
Ιδιο φάρμακο, διαφορετικές τιμές!
Μάλιστα, το ίδιο φάρμακο σε διαφορετικές συσκευασίες, για διαφορετικά συμπτώματα είχε και διαφορετικές τιμές. Οι ταμπλέτες για παράδειγμα που είναι για πόνους περιόδου, κοστίζουν το διπλάσιο από τις κοινές ταμπλέτες παυσίπονων, ενώ στην πραγματικότητα το χάπι ήταν ακριβώς το ίδιο.
«Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι επρόκειτο για ίδια προϊόντα. Και συμβουλεύαμε τους καταναλωτές να προτιμούν το βασικό αναλγητικό της συγκεκριμένης σειράς που είναι φθηνότερο» σχολιάζει εκπρόσωπος μεγάλης αυστραλιανής αλυσίδας φαρμακείων. Σύμφωνα με δειγματοληπτικές τιμές από τρία φαρμακεία του Σίδνεϋ τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen πωλούνταν στη διπλάσια σχεδόν τιμή από το βασικό αναλγητικό.
Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση η εκπρόσωπος Τύπου της φαρμακευτικής εταιρείας Μόντσε Πίνα, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πού αλλού είναι διαθέσιμα τα συγκεκριμένα προϊόντα Nurofen.
Η Αυστραλιανή Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC) που εκκίνησε την δικαστική διαδικασία σχολίασε ότι η Reckitt Benckiser έχει τρεις μήνες να αποσύρει τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen από τα αυστραλιανά δίκτυα πωλήσεων. Σύμφωνα με την ACCC, τα στοχευμένα αναλγητικά περιείχαν την ίδια δραστική ουσία, ιβουπροφαίνη των 342 mg και δεν ήταν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση του είδους του πόνου που αναφερόταν επί της συσκευασίας. Η Reckitt Benckiser με τη σειρά της απαντά ότι τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen «δεν είχαν στόχο να παραπλανήσουν τους καταναλωτές».
Στην Ελλάδα
Σχεδόν όλες οι συσκευασίες με τις αναγραφόμενες ενδείξεις του φαρμάκου που κυκλοφορούσαν στην Αυστραλία, διετίθεντο και στα ελληνικά φαρμακεία. Μετά τον παγκόσμιο σάλο που ξέσπασε η εταιρεία αντικατέστησε στις συσκευασίες την ένδειξη π.χ. «Για πόνους της περιόδου» με την ένδειξη «Και για πόνους της περιόδου». Μάλιστα, το απλό Nurofen με τα λιγότερα μιλιγκράμ ιβουπροφαίνης, έχει σχεδόν τριπλάσια τιμή από τα υποτιθέμενα εξειδικευμένα και για διάφορους πόνους χάπια.
Πηγη Protagon