Home > VIRAL STORY > Αυτοί είναι οι 9 πιο γνωστοί ιδιωτικοί στρατοί των τελευταίων χρόνων

Αυτοί είναι οι 9 πιο γνωστοί ιδιωτικοί στρατοί των τελευταίων χρόνων

Υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια και είναι γέννημα συνήθως της παρακμής της κάθε εποχής.

Ο λόγος για τους ιδιωτικούς στρατούς ή, αν προτιμάτε, τους στρατούς προς ενοικίαση ή πιο απλά τους μισθοφόρους.

Στην αρχαία Ελλάδα εμφανίστηκαν έντονα στο τελείωμα και μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο όταν οι πολίτες των πόλεων είτε είχαν εξοντωθεί είτε είχαν σιχαθεί απλά τον πόλεμο, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένοι είχαν συσσωρεύσει τεράστια πολεμική εμπειρία και με τα χωράφια κατεστραμμένα το είδαν σαν τρόπο πλουτισμού.

Η πιο γνωστή τέτοια περίπτωση είναι οι περίφημοι «Μύριοι».

Στην εποχή μας ειδικά μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού άρχισαν να βλέπουν το φως ολοένα και περισσότεροι ιδιωτικοί στρατοί μιας τα κράτη όπως οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε θέατρα πολέμου στα οποία θέλοντας να μειώσουν τις απώλειες του στρατού τους προσέλαβαν μισθοφόρους.

Στην εποχή μας, ιδιωτικές εταιρίες έχουν εμπλακεί στη στρατολόγηση και εκπαίδευση μισθοφόρων, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες ασφαλείας σε πελάτες τους αλλά και για να συμμετάσχουν σε πολέμους, μισθωμένες από κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι από κάτι τέτοιο και αυτό έχει να κάνει με ελλιπέστατη καμιά φορά εκπαίδευση, υπερβολικά έξοδα λόγω μεγάλων μισθών και σε κάποιες περιπτώσεις και λιποταξίες.

Με τους αμυντικούς προϋπολογισμούς να έχουν μειωθεί σε όλο τον κόσμο, άγνωστο ακόμα τι θα γίνει με τον Τραμπ που ζητά αύξησή τους, οι υπηρεσίες παροχής μισθοφόρων είναι κάτι με το οποίο συχνά αξίζει να ασχοληθούν επενδυτές. Πράγματι, πολλές εταιρίες έχουν ασχοληθεί, έχουν επενδύσει αλλά πολύ λίγες είναι αυτές που έχουν ξεχωρίσει.

Ας δούμε λοιπόν τις 9 μεγαλύτερες εταιρίες που παρέχουν μισθοφόρους στρατιώτες σε όλη την υφήλιο.

ACADEMΙ

Πρόκειται για την πάλαι ποτέ περίφημη Blackwater. Διαχειρίζεται την μεγαλύτερη ιδιωτική εγκατάσταση εκπαίδευσης μισθοφόρων στο έδαφος των ΗΠΑ. Η έκταση φτάνει στα 7000 εκτάρια. Η εταιρεία έχει εκπαιδεύσει πάνω από 50.000 μισθοφόρους από διάφορες χώρες, ως στρατιώτες, αστυνομικούς και ειδικούς σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Την ίδια περίοδο υπάλληλοι της εταιρείας συμμετείχαν το περασμένο χρονικό διάστημα σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Το 2010 εντυπωσίασε την σχετική αγορά παίρνοντας συμβόλαιο 250 εκατομμυρίων από την CIA.

To 2013 πήρε συμβόλαιο 92 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παροχή «σεκιουριτάδων» στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

To 2014 ενσωματώθηκε και έγινε τμήμα της Constellis Group μαζί με την Triple Canopy

DEFION INTERNATIONAL

Το αρχηγείο της εταιρείας είναι στο Περού αλλά γραφεία της υπάρχουν σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων το Ιράκ και το Ντουμπάι.

Η εταιρεία αυτή είχε ισχυρούς δεσμούς με μια άλλη επίσης γνωστή για μισθοφορικές υπηρεσίες, την Triple Canopy. Αυτή η εταιρία στρατολόγησε και εκπαίδευσε μισθοφόρους για το πόλεμο στο Ιράκ. Συνολικά γίνεται λόγος για 3000 μισθοφόρους ειδικά στην περίφημη πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, τον καιρό που η αμερικανική παρουσία στην χώρα ήταν πιο έντονη.

ΑEGIS

Η εταιρία αυτή συμμετείχε σε αποστολές σε περίπου 40 χώρες για σχεδόν 20 κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ!

Με γραφεία σε Βρετανία, ΗΠΑ, Αφγανιστάν και Μπαχρέιν, η εταιρία παρέχει επίσης υπηρεσίες ασφαλείας για ιδιωτικές εταιρίες σε αναπτυσσόμενες αγορές…

TRIPLE CANOPY

Αυτή η εταιρία έχει υπογράψει συμβόλαια με τις ΗΠΑ για την αποστολή δυνάμεων στον Ιράκ.

DYNCORP

Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε το 1946(!) με την ονομασία Land-Air Inc και τότε ήταν απλά μια αεροπορική εταιρία. Οι μισθοφόροι της εταιρίες συμμετείχαν σε μάχες κατά των ανταρτών της Κολομβίας και σε αποστολές κατά εμπόρων ναρκωτικών στο Περού. Στην παρούσα φάση έχει δυνάμεις στο Ιράκ.

ASIA SECURITY GROUP

Πρόκειται για πολύ μεγάλη εταιρία με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Εκεί έχει συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό για την παροχή ασφάλειας σε εγκαταστάσεις και κονβόι. Η εταιρία αυτή παρείχε μισθοφόρους με ενοίκιο και στην DynCorp, που διενεργεί αποστολές στην περιοχή.

ERINYS

Αυτή είναι μια ακόμα εταιρία που παρείχε στρατιώτες στο Ιράκ. Εκτός αυτού ασχολείται με υπηρεσίες ασφαλείας, εκπαίδευση και συμβουλές σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες με δραστηριότητες στην Ασία και την Αφρική.

Η εταιρία επίσης παρέχει υπηρεσίες για εταιρίες που εμπλέκονται σε εξορύξεις στην Αφρική.

UNITY RESOURCES GROUP

Με προσωπικό πάνω από 1200 άτομα, παρέχει υπηρεσίες σε έδαφος, θάλασσα και αέρα στην Αφρική, Αμερική, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Ευρώπη.

G4S

Με προσωπικό πάνω από 620.000 σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμμετέχει σε επιχειρήσεις σε 125 χώρες εστιάζοντας στις περιοχές των αναπτυσσόμενων αγορών…

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ασφαλείας με μετοχές της να υπάρχουν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ασχολείται με υπηρεσίες ασφαλείας σε ιδιώτες και κρατικές υπηρεσίες, συλλογή πληροφοριών, εκκαθάριση ναρκών και εκπαίδευση.
Πηγη newsbeast.gr

\/ διαβάστε περισσότερα \/

Loading...